Nieuws

Top 20 kerkliederen in de PKN

Zing een nieuw lied!

Tijdens de Maand van de Bijbel komen Psalmen in allerlei berijmingen langs. Ook staat de Bijbel vol met lofzangen en andere liederen. Thomas Quartier schrijft in het essay Zing een nieuw lied dat hij zingen als belangrijke bron van Bijbelse spiritualiteit ervaart. Hanna Rijken spreekt de wens uit om snel weer in volle kerken de lofzang aan te mogen heffen.

Maar welke liederen worden eigenlijk het meeste gezongen in de kerk? De Protestantse Kerk in Nederland heeft hier onderzoek naar gedaan. Lees snel verder voor de resultaten van dit onderzoek!

‘Ga met God’ en orgelbegeleiding zijn favoriet

De liederen ‘Ga met God’, ‘Abba, Vader’ en ‘Ik zal er zijn’ zijn de drie meest geliefde liederen binnen de Protestantse Kerk in Nederland, zo blijkt uit het recent uitgevoerde liederenonderzoek van de Protestantse Kerk. Daarnaast scoort het orgel het hoogst als favoriete manier van begeleiding van de gemeentezang.

Top 20 meest geliefde liederen

Welke liederen worden het liefst gezongen en beluisterd binnen de Protestantse Kerk in Nederland? Die vraag stond centraal in het liederenonderzoek van de Protestantse Kerk, waarin ook werd gevraagd naar liedbundels, muzikale begeleiding en de rol van muziek in de eredienst. Ruim drieduizend leden deden aan het onderzoek mee. Komende zaterdag zijn in een extra lange uitzending van het tv-programma Petrus in het land de tien meest geliefde liederen te horen (12 februari, 17.10 uur, KRO-NCRV, NPO2).

Orgelbegeleiding favoriet

Het orgel scoort het hoogst als favoriete manier van begeleiding van de gemeentezang. Maar liefst 62% van alle respondenten heeft samenzang met orgel (eventueel andere begeleidingsinstrumenten) aangevinkt. Slechts 26% heeft samenzang met piano aangevinkt en 19% koos voor een band. Er zijn hier geen significante verschillen tussen leeftijdsgroepen.

Meest gezongen uit liedboek

Het meest wordt er gezongen uit Liedboek. Zingen en bidden in huis en kerk uit 2013 (51%). Op de tweede plek staat het Liedboek voor de kerken uit 1973 (15%). Daarna volgt Psalmberijming 1773 (ritmisch gezongen) (13%). Opwekking staat op de vierde plek (6%).

Voor de resultaten van het onderzoek, klik hier. De volledige top 20 is hier te vinden!