Nieuws

Maand van de Bijbel 2021

Begin 2020 startten uitgeverij Royal Jongbloed en Adveniat een nieuw initiatief, de Maand van de Bijbel. Samen met acht partnerorganisaties werd gedurende drie weken de Bijbel extra in het zonnetje gezet: er is een website gelanceerd, in de boekhandel was volop aandacht voor de Bijbel, de aangesloten media hebben in hun berichtgeving aangehaakt op de Maand en er zijn diverse activiteiten georganiseerd. Dit alles vroeg om een vervolg in 2021. Het thema van de Maand van de Bijbel 2021 is: Houvast.

De tweede editie van de Maand van de Bijbel vindt plaats van 24 januari tot en met 21 februari, een hele maand dus. De aftrap vindt plaats met een online viering vanuit de Abdij van Egmond op 24 januari. Als de dan geldende coronamaatregelen het toelaten vindt er een fysieke sluiting plaats vanuit de Abdij van Berne. De tussenliggende periode staat in het teken van diverse activiteiten, die onder andere zullen worden georganiseerd door de aangesloten partners. Te denken valt aan een workshop Lectio divina in beeld (onder leiding van Marijke ten Cate), een workshop Bijbellezen met kinderen (onder leiding van Willemijn de Weerd), diverse blogs over de Bijbel en bijbellezen, diverse interviews en artikelen in Nederlands Dagblad, Friesch Dagblad en Elisabeth magazine, promotie via de boekhandel etc.

Activiteiten
De Maand van de Bijbel is tevens een open uitnodiging aan iedereen (kerkelijke gemeenten, boekhandels en andere christelijke organisaties) om activiteiten rond de Bijbel aan te melden (via info@maandvandebijbel.nl). Deze zullen worden verzameld en aangekondigd op de website van Maand van de Bijbel.

Essay
Ook in 2021 verschijnt ter gelegenheid van de Maand van de Bijbel een essay. Deze keer geschreven door Mgr. dr. Gerard de Korte en ds. René de Reuver. In een briefwisseling belichten zij het thema Houvast. Welke rol speelt dit Boek in hun leven, op welke, vaak moeilijke momenten gaf dit boek hen troost en houvast? En hoe kan de Bijbel vandaag hoop bieden als zoveel mensen in onzekerheid leven en houvast soms ontbreekt? Een persoonlijk en troostrijk essay over het hart van de Bijbel.

Belang Maand van de Bijbel
Pieter de Boer, uitgever bij Royal Jongbloed: “De Maand van de Bijbel is voor iedereen die dit Heilige Boek wil lezen, begrijpen en wil ervaren hoe dit boek een bron van zingeving is. Geen enkel boek ter wereld is zo vaak vertaald en zo wijd verspreid als dit boek. Het boeit lezers uit diverse richtingen: katholiek, joods, evangelisch, orthodox, liberaal of niet-religieus. Vooral die verbindende kracht van de Bijbel willen we in deze maand laten zien en daarom zoeken we partners uit alle hoeken van ons land om mee te doen. De Bijbel is het waard gelezen te worden.”

Partners
Het aantal samenwerkende partnerorganisaties van de Maand van de Bijbel is intussen uitgebreid van tien naar twaalf. Voor de komende editie zijn ook KRO-NCRV en EO aangesloten.

Peter Kuipers, directievoorzitter KRO-NCRV: “In de levens van veel mensen neemt de Bijbel een belangrijke plek in. In religieus opzicht, maar zeker ook in cultureel opzicht. Wij zien, als KRO-NCRV, het als onze missie om de inhoud van dit Boek op een moderne manier onder de aandacht te brengen bij het Nederlands publiek. Op een open, verbindende manier: om verbinding te zoeken met anderen, juist vanuit onze traditie. Als dat ons lukt, wordt het vast een mooie Maand van de Bijbel.

Directeur EO Arjan Lock: “We willen als EO verhalen vertellen over Gods liefde voor iedereen. Verhalen die gebaseerd zijn op de Bijbel, het boek dat al vanaf de oprichting van de EO een centrale plaats inneemt in onze organisatie. De vele producten en content die we de afgelopen jaren hebben ontwikkeld op basis van de Bijbel laten dat zien: van de populaire bijbelpodcast Eerst Dit (de best beluisterde podcast van de NPO) tot onze deelname aan het projecten als de Jongerenbijbel en de Bijbel Dichtbij. Daarom doen we graag mee als partner in de Maand van de Bijbel.

De andere partners naast Royal Jongbloed zijn: Adveniat, boekhandelsorganisatie Byblos, Friesch Dagblad, Nederlands Dagblad, Elisabeth, Internationale BijbelBond, Nederlands Bijbelgenootschap, Berne Media en KokBoekencentrum.

Nog meer organisaties kunnen aansluiten
Er is nog steeds ruimte voor partners om mee te doen. Er zijn nog zoveel andere organisaties waar de Bijbel het belangrijke fundament is. Iedereen is welkom en kan zich melden via e-mail info@maandvandebijbel.nl.