Nieuws

Bijbel overschrijven in Zwolle

Stel je voor, je loopt nietsvermoedend in Zwolle Academiehuis de Grote Kerk binnen omdat je even wilt rondkijken op de tweedehands boekenmarkt of omdat je opengesperde kerkdeuren nu eenmaal niet kunt weerstaan. En stel je voor dat je in de kerk op twintig schoolbankjes stuit en een vriendelijke dame of heer die vraagt of je een stukje van de Bijbel wilt overschrijven. De afgelopen maanden is dat heel wat mensen in Zwolle overkomen.

Waarom zou je de Bijbel overschrijven? Er bestaan toch genoeg gedrukte exemplaren? Ja, tegenwoordig wel. Maar in de middeleeuwen was dat anders. Om boeken te vermenigvuldigen was men afhankelijk van kopiisten. Ook in Zwolle waren die actief. Niet ver van de Grote Kerk was een atelier van de broeders van de moderne devotie, de religieuze hervormingsbeweging die soberheid, dienstbaarheid, gemeenschapszin, Bijbellezing en gebed hoog in het vaandel had. In het atelier werden op bestelling geestelijke werken overgeschreven. Zo ontstond in het 15e -eeuwse Zwolle een rijk geïllustreerde Bijbel die tegenwoordig in de Universiteitsbibliotheek van Utrecht wordt bewaard. Helaas is deze Bijbel door de eeuwen heen beschadigd geraakt en niet meer compleet. Dat gegeven inspireerde ons in Zwolle om een nieuwe, hedendaagse Zwolse Bijbel te maken, liefst met zoveel mogelijk mensen.

Met een klein, slagvaardig team zijn wij aan de slag gegaan. We hebben de Bijbel uitgeprint en in stukjes van circa 300 woorden geknipt. Deze hebben we in genummerde mapjes gedaan en met pen en papier op de twintig schoolbankjes gelegd die speciaal voor dit doel in het hoogkoor stonden opgesteld. Er meldden zich vrijwilligers die als gastheren of gastvrouwen de schrijfsessies wilden bemensen. Ook dienden zich correctoren aan om de handgeschreven teksten op eventuele fouten te controleren.

Wie het hoogkoor binnenliep dacht vaak dat er een tentamen werd afgenomen. Gelukkig kon een gastheer of gastvrouw uitleggen wat er gaande was. De bezoeker werd uitgenodigd zelf ook een stukje van de Bijbel over te schrijven. Meestal was er eerst aarzeling maar wie ten slotte de pen opnam had daar na afloop geen spijt van.

In het hoogkoor was ook een plek ingericht waar mensen hun schrijfervaringen konden delen. Hierbij een kleine greep uit de reacties: ‘Ik lees de Bijbel regelmatig. Maar tijdens het schrijven word je als het ware in het verhaal getrokken. Woord voor woord, zin voor zin. Prachtig. Het verhaal komt tot leven.’ ‘Leuk om eens wat 3000 jaar oude wetgeving te lezen. Schokkend dat slavernij zo ingeburgerd was in die tijd.’ ‘Als niet-kenner van de Bijbel toch meeschrijven aan iets waar zoveel mensen aan meehelpen en hun ziel en zaligheid in leggen geeft me een bijzonder, betrokken gevoel. Mooi initiatief!’ ‘Het was erg mooi om mee te doen. Ik was er verbaasd over dat het mij veel meer deed dan ik had kunnen bedenken. Ik bemerkte een soort innerlijke rust, een positiviteit, een bemoediging.’ Iemand verzuchtte: ‘Ik voelde mij weer op de lagere school. Weer een onvoldoende voor schrijven…

Het was elke dag weer indrukwekkend mensen van verschillende leeftijden en achtergronden aan de Zwolse Bijbel te zien meeschrijven. Met engelengeduld schreven ouders samen met hun jonge kinderen een Bijbelgedeelte over. Buitenlandse toeristen schreven ondanks het taalverschil in het Nederlands stuk over. Iemand die niet kan zien liet zich een Bijbelgedeelte voorlezen en schreef het in braille op. Ook was er een meneer die twee en een halve maand lang elke dag kwam schrijven als dagelijks meditatief moment!

Inmiddels is in Zwolle de Bijbel bijna helemaal overgeschreven. Gezien de reacties van de honderden schrijvers is het overschrijven van de Bijbel van harte aan te raden!

Mariska van Beusichem
Stadspastor Zwolle

Wilt u zelf óók de Bijbel overschrijven? Deel 1 is onlangs verschenen bij Royal Jongbloed:
Paperback, 288 blz. | ISBN 9789061732143 | € 19,90
In maart en mei verschijnen deel 2 en 3, respectievelijk Spreuken & Prediker en de Evangeliën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *