Blogs

Niets nieuws? Oude liturgie in een nieuw jasje!

Elke zaterdag in de Maand van de Bijbel deelt Weetwatjegelooft.nl één van haar video’s over de Bijbel, Bijbellezen of muziek.

Van de Gregoriaanse tijd tot aan hedendaagse worship songs: zes onderdelen keren in allerlei vormen de eeuwen door steeds weer terug in de liturgie: het Kyrie (Heer, ontferm U), Sanctus (Heilig, heilig, heilig), Gloria, Credo (Dank U, voor het Leven) en Agnus Dei (Waardig is het Lam).

Waarom dat zo is? De bandleden van The Psalm Project en Hans Schaeffer (hoogleraar Praktische theologie aan de Theologische Universiteit in Kampen) nemen je mee in een muzikale zoektocht. Zij doen dat aan de hand van het album ‘Kyrie’ van The Psalm Project. Hans Schaeffer leidt je daarbij door de klassieke ordinariumliturgie. Wat zeggen deze oude liturgische elementen over de manier waarop we vandaag God kunnen aanbidden, loven en prijzen?

Deze video is een opname van een webinar van Weetwatjegelooft.nl, dat op 17 mei 2021 plaatsvond.

Kyrie

Kyrie is de titel van de eerste EP van The Psalm Project. Een overwegend akoestisch album waarin wordt teruggegrepen op een pure vorm van aanbidding. Veel zeggen met weinig woorden. Woorden die al decennia worden gebruikt om God te eren en hun oorsprong vaak vinden in de Psalmen. Kyrie, Sanctus, Gloria, Credo en Agnus Dei worden aangevuld met twee prachtige bewerkingen van Psalm 1 (U bent bij mij) en Psalm 42 (Heer, ik roep vanuit het dal).