Blogs

Gideon geeft tieners houvast

De Bijbelverhalen zijn oude verhalen, over personen van lang geleden. Waarom zouden die oude verhalen nu nog relevant zijn voor de tiener van vandaag? Omdat de Bijbelverhalen gaan over gewone mensen, die net als wij blij of boos zijn. Waar het goed of minder goed mee gaat, of zelfs helemaal niet goed. Die opzoek zijn en het soms even niet meer weten.

Neem bijvoorbeeld Gideon. God wijst hem aan als Rechter. Hij stuurt een engel die Gideon vertelt dat hij het leger moet leiden als ze de Midjanieten aanvallen. Je krijgt niet dagelijks een engel op bezoek, toch? Dus als het gebeurt … dan weet je zeker dat die boodschap wel van God moet komen. Maar Gideon heeft iets meer zekerheid nodig. Iets meer houvast. Hij vraagt om een teken. En hij krijgt een teken. Weet je wat ik zo mooi vind? Op de plek van de ontmoeting bouwt hij een altaar en hij noemt de plek: ‘De HEER geeft rust.’

Gideon laat mij zien dat ik opzoek mag naar zekerheid, en een beetje meer houvast op mijn levenspad. Tieners zullen dit herkennen. De keuze voor een nieuwe school. Hoe ga je om met steeds meer zelfstandigheid? Deze stappen mag je met God maken. Soms lijkt God je in een richting te sturen, net als bij Gideon. En net als Gideon mag je dan om extra houvast vragen. Of twijfelen aan de boodschap die God je geeft. Door het verhaal van Gideon mag je weten dat God daar niet boos om wordt, maar met liefde dat stukje houvast wil geven. En met Gideon mag je dan weten dat dat rust geeft. En is daarmee het verhaal van Gideon af? Wandelt hij de rest van zijn leven in serene rust en vol vertrouwen op God verder?

In hetzelfde hoofdstuk staat dat Gideon vervuld wordt met de Geest van God. Hij roept het leger bij elkaar om de vijanden te verjagen. Zie je het voor je? De grote legeraanvoerder, door God uitgekozen en zeker van zijn zaak. Maar Gideon is ook nu opzoek naar een stukje bevestiging. Hij bidt: ‘God. U hebt gezegd dat ik Israël zal bevrijden. Geef mij een teken, zodat ik weet dat het waar is.’ En weer geeft God een teken. Klaar? Gideon blij? Nee … Gideon heeft nog een beetje meer zekerheid nodig, en vraagt om een tweede teken. Ook die krijgt hij. God is geduldig als wij opzoek zijn naar een teken uit de hemel en als we twijfelen over de wegwijzers die God ons geeft.

Bijbelverhalen kunnen jou helpen in situaties in je eigen leven en ze laten je zien, hoe God in alles er voor je wilt zijn. Voor tieners is het belangrijk dat ze de stap maken van kinderbijbel naar ‘echte’ bijbel en dat ze de echte bijbel leren ontdekken. Al die verhalen over Noach, Sara, Gideon, David en Paulus zijn geen op zichzelf staande verhalen. Ze staan in een context en spelen zich af in een bepaalde tijd en cultuur. Als kinderen dit ontdekken leren ze de verhalen (nog) beter kennen. En meer houvast helpt je het verhaal beter te begrijpen. Je leert de personages kennen. Hun karakters, hun struggles en hun vragen. En je ontdekt hoe God deze mensen helpt. En bovenal: je ontdekt dat Hij van jou houdt, net zoals hij van al die imperfecte personages in de Bijbel houdt.

Hanna Holwerda schreef het boek Beleef de Bijbel en neemt kinderen mee op reis vanaf de schepping, langs de oerverhalen, de tijd van de aartsvaders, rechters en koningen naar de tijd van Jezus, de zendingsreizen en de eerste gemeenten.

De prachtige illustraties brengen de informatie tot leven en de landkaarten en tijdbalken tonen de bijbelverhalen in het grotere geheel. Samen met de foto’s van historische plaatsen en vondsten biedt het kinderen een goed tijdsbeeld. Zo komen de verhalen dichterbij dan ooit!

ISBN 9789085434177 | Ark Media | gebonden, 160 pagina’s | € 24,99

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *